KINYÍRNÁ A KORMÁNY A LAKÁSTAKARÉKOKAT: Megszüntetné az állami támogatásukat
2018. október 15. írta: Cseri Pali

KINYÍRNÁ A KORMÁNY A LAKÁSTAKARÉKOKAT: Megszüntetné az állami támogatásukat

lakastakarek.jpg

Alig épültek új lakások, ráadásul gyakran medencét vagy szaunát építettek a támogatásból – ezzel az indokkal szüntetnék meg a lakástakarékok állami támogatását.

Megszűnhet a lakástakarékok állami támogatása. A fideszes Bánki Erik ma beadott egy törvénymódosítási javaslatot, ha ezt a parlamenti többség elfogadja, akkor az ezután megkötött szerződések után már nem járna állami támogatás. Akkor sem lehetne támogatást adni, ha egy már meglévő szerződést hosszabbítanának meg. Azoknak a szerződéseknek viszont, amelyek már élnek, nem változnának a feltételei.

Az állami támogatás összege most még a betétként elhelyezett összeg harminc százaléka, legfeljebb azonban megtakarítási évenként 72 ezer forint.

A képviselő indoklása szerint az eddig a lakástakarékokra szánt pénz a jövőben többek között a csok további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatja. Ha ez valóban így lesz, azzal nagyon sok lakásvásárlót kizárnának a támogatottak köréből, gyerek vagy legalábbis a gyerekvállalás ígérete nélkül sokkal nehezebb lesz lakást venni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz kész törvény a javaslatból. A parlamenti ülés ma délután 1 órakor kezdődik, negyed 3 körül derül ki, hogy felteszik-e különleges sürgősséggel az e heti napirendre az indítványt. Annyi mindenesetre biztos, hogy Bánki nem adna távoli határidőket, a törvény már egy nappal az után életbe lépne, hogy Áder János kihirdeti.

Bánki Erik indoklása szerint „a lakástakarék program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált. Miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz.”

A jellemzően kis összegű konstrukció miatt ráadásul alig épültek a megtakarításokból új lakások. Számos esetben pedig nem is közvetlen lakáscél valósult meg, hiszen a megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni – tette hozzá a képviselő.

Bánki úgy számol: 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált. Az állami támogatás idén 70 milliárd forint.

(hvg)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr8414302665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása