ÖSSZEOMLÁS JÖHET?  Keményen ráfizet a mosonmagyaróvári csokos, ha nem teljesíti a vállalt gyerekszámot
2018. október 17. írta: Cseri Pali

ÖSSZEOMLÁS JÖHET? Keményen ráfizet a mosonmagyaróvári csokos, ha nem teljesíti a vállalt gyerekszámot

csok.jpg

A lakástakarékok megszüntetése után sem kérhet mindenki csokot. Sőt, többször keresik a bankokat olyanok, akik vállalták, hogy három gyerekük lesz, megkapták a csokot, majd nem sokkal később elváltak. Márpedig akik nem hozzák a megígért gyerekszámot, azok nagy bajba kerülhetnek, és a bankok is csak reménykednek, hogy nem lesz a devizahitelezéshez hasonló összeomlás.

Nincs baj azzal, hogy megszüntetik a lakástakarékok állami támogatását, hiszen a családok otthonteremtési kedvezménye elég jól működik - magyarázták a fideszes politikusok. Csakhogy az érvelés sántít: a lakástakarékhoz eddig sokkal többen fordulhattak, mint ahányan csokra jogosultak - például a társasházak, az idősek, az egyedülállók, vagy egész egyszerűen azok, akik nem elég bátrak ahhoz, hogy írásba adják előre, hány gyereket fognak még vállalni. De nem csak ez okozhat problémát a csoknál.

Túl sokan veszik fel ugyanis úgy a családok otthonteremtési kedvezményét és az ahhoz kapcsolódó hitelt, hogy későbbre ígérik a gyerekvállalást, ez pedig nagyobb bajokat is okozhat. A bankok nagyon szigorúan vizsgálják, hogy kiknek adnak bemondásra, a még meg nem született gyerekek után is hitelt a csok mellé, de így is nagy bajban lehetnek azok, akiknek mégsem lesz elég gyerekük.

A csokot igénylők csaknem 45 ezer gyerek vállalására tettek ígéretet.

Ha bejön a kormány terve, és valóban megszületik ennyivel több gyerek, akkor tényleg sikerült tenni valamit a népességfogyás lassítására. De ugyanezt a számot nézhetjük úgy is: több tízezer ember kockáztat nagyot, amikor úgy vállal hitelfelvételt, hogy még nem biztos, teljesíteni-e tudja a feltételeket.

Márpedig bajok sok családnál lehetnek. Több banki forrásunk is arról számolt be: már most beérkeztek hozzájuk az első problémás megkeresések. „Olyanok ígértek három gyereket, akiknek még egy sem volt, és nagyon nem vagyok biztos abban, hogy képesek lesznek három gyerek vállalására” – magyarázta egyikük. Egyre többször keresik a bankokat azzal: pár éve a szülők írásba adták, hogy vállalnak három gyereket, megkapták a hitelt, majd nem sokkal később elváltak. De az sem egyedi eset, hogy együtt maradt a házaspár, épp csak úgy alakult az életük, hogy nem tudtak harmadik gyereket vállalni.

Ilyenkor pedig súlyosak a szankciók. Ha a család nem teljesíti az ígért számú gyerekvállalást a megfelelő idő alatt – egy gyerek esetén 4, két gyereknél 8, három gyereknél 10 év van a feltételek teljesítésére -, akkor vissza kell fizetniük a támogatás teljes összegét, ráadásul a jegybanki alapkamattal késedelmi kamatként. Ha a három gyerek után járó, 10 millió forintos csokot vették fel, akkor a késedelmi kamat az MNB-alapkamat ötszöröse. Vagyis a mostani alapkamat mellett az egy- vagy két gyereket vállalók 0,9, a három gyereket ígérők 4,5 százalékos kamattal fizethetik vissza a csokot, ha nem lesz elég gyerekük.

A bankok számára az is külön kockázatot jelent, hogy a követelésrangsorban a csok megelőzi a mellé adott hitelt, vagyis előbb az állam fogja visszakapni a pénzét, csak utána a bank – magyarázta kérdésünkre Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító-ügyvezetője. Viszont pont amiatt, hogy ez nagy kockázatot jelent, a bankok nagyjából háromnegyede szigorúan vizsgálja, mennyire lesz képes a hitelt igénylő ügyfél visszafizetni a pénzt, ha nem tudja teljesíteni a feltételeket - tette hozzá.

(hvg)

 

Fotó: tozsdeforum.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr1414306675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása