Mosonmagyaróvár híres emberei: Kühne Ede, a magyar mezőgazdasági gépgyártás megteremtője
2018. január 02. írta: BoldogÉ

Mosonmagyaróvár híres emberei: Kühne Ede, a magyar mezőgazdasági gépgyártás megteremtője

kuhne-gyar-fortepan.jpg

1839. május 16-án egy hamburgi kereskedőcsalád gyermekeként jött a világra Kühne Ede, a magyar mezőgazdasági gépgyártás megteremtője.

Az európai szinten elismert gépész, aki az 1860-as évek elején Magyarországon telepedett le, számtalan mezőgazdasági gép szabadalmaztatásával szerzett magának vagyont és hírnevet.

Ede, kinek apja Németországban Krupp után a második legnagyobb acélgyárral rendelkezett, Kölnben kezdett egyetemi tanulmányokat, apja elszegényedése miatt azonban nem tudott lediplomázni.

kuhneede-nationalgeographic.jpg

Az ifjabb Kühne kénytelen volt műszaki rajzolóként egy gyárban elhelyezkedni, ahol rövid időn belül megbecsülésre tett szert. Olyan kiváló szakember vált belőle, hogy nemsokára Odesszában kapott állásajánlatot.

Az odesszai munkaadó csupán annyit kért tőle, hogy töltsön el néhány hónapot Magyarországon, és az idő alatt bővítse a mezőgazdasági gépekről meglévő ismereteit. A mosoni Pabst és Krauss-féle gépgyárban munkába állt Kühnének azonban olyannyira megtetszett Mosonban, hogy rokonainak jó szándékú intését figyelmen kívül hagyva, Magyarországon telepedett le.

Miután 1863-ban Krauss műhelye bezárt, Kühne egy német tőkés segítségével megvásárolta azt, és a kezdeti nehézségek után Európa-szerte ismertté tette.

Az általa szabadalmaztatott mezőgazdasági találmányoknak köszönhetően neve is fogalommá vált az agrárszférában. Az új típusú sorvetőgép és annak összes tartozékának gyártásával foglalkozó Kühne sikerét mutatja, hogy 1869-re a gépgyár egyedüli tulajdonosává lépett elő.

A munkásaival személyes, jó kapcsolatot ápoló Kühne Edének gépiparfejlesztő tevékenységét nemcsak a szakma, hanem még Ferenc József császár is elismerte, melynek jeléül a koronás arany érdemkeresztet, valamint Ferenc József lovagkeresztjét egyaránt megkapta.

Noha életének utolsó éveiben betegségei miatt gyakran időzött szanatóriumokban, egy percre sem feledkezett meg imádott gyáráról, így nem meglepő, hogy 1903-ban bekövetkezett halála után holttestének ravatalozása is ott történt, majd földi maradványait dolgozói helyezték örök nyugalomra.

(NatGeo)

kép: Fortepan

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr5913540373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása