ÓVÁRI NYELVVIZSGÁZÓK SIESSETEK, HAMAROSAN VÉGE! Nem lesz többé az egyik legnépszerűbb nyelvvizsga!
2018. október 14. írta: BoldogÉ

ÓVÁRI NYELVVIZSGÁZÓK SIESSETEK, HAMAROSAN VÉGE! Nem lesz többé az egyik legnépszerűbb nyelvvizsga!

nyelvvizsga-mti-marjaijanos.jpeg

Megszűnik az egyik legnépszerűbb magyarországi nyelvvizsgarendszer, a TIT-TELC, az utolsó vizsgákat februárban tartják majd.

„Sajnálattal tájékoztatunk titeket, hogy a TELC frankfurti központja 2018. szeptember 30-tól hat hónapos határidővel, 2019. március 31-ig megszünteti a TIT-TELC vizsgarendszer magyarországi működését” – ez olvasható abban a levélben, amelyet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) vezetője küldött vizsgáztató és felkészítő tanároknak, trénereknek.

Váratlanul érte őket a hír – ezt mondták a TIT-TELC vizsgarendszer megszűnéséről a lapunknak nyilatkozó nyelvtanárok, ez ugyanis az egyik legnépszerűbb hazai vizsgarendszer, a nemzetközi nyelvvizsgák közül a TELC-et és az Euroexamet választja a legtöbb nyelvtanuló. „2000 óta közel négyszázezer vizsgázó fordult meg vizsgahelyeink hálózatában, ezzel a hazai rendszerek között a második legnagyobb vizsgaközpontként működünk. Az elmúlt években kitartóan dolgoztunk, vizsgacsalási botrányok nálunk nem fordultak elő” – mondta az Eduline-nak Piróth Eszter, a TIT igazgatója, hozzátéve: a frankfurti központ nem indokolta, miért mondják fel a szerződést, és a TELC-központ további terveiről sem kaptak tájékoztatást.

„A márciusig rendelkezésünkre álló időben plusz időpontot is engedélyezett az Oktatási Hivatal annak érdekében, hogy minden TELC-re készülő le tudja tenni a vizsgát” – mondta Piróth Eszter. A nyelvtanulók – akiket a vizsgahelyeken, tanárokon, felkészítő helyeken, valamint honlapokon, közösségi portálokon keresztül is tájékoztatnak majd – így összesen három időpontban tudnak még vizsgázni, a központ egy novemberi, egy januári és egy februári vizsgát is meghirdetett.

Igazán rosszul nem is a nyelvtanulók járnak, hanem azok a nyelviskolák, amelyek az elmúlt egy-két évben csatlakoztak a TELC hálózatához akkreditált vizsgahelyként, hiszen a több százezer forintos akkreditációs díj így kárba vész – van például olyan székesfehérvári nyelviskola, amely a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (NYAK) nyilvántartása szerint alig négy hónapja lett elismert vizsgahelyszín. A TELC-nek itthon ugyanis több tucat vizsgahelye van – a nyelviskolák mellett számos középiskolában és felsőoktatási intézményben, például az Eszterházy Károly Egyetemen vagy a győri Széchenyi István Egyetemen is lehet írásbelizni és szóbelizni. A megszűnés miatt komoly problémával néznek szembe azok a vizsgáztatók és felkészítő tanárok is, akik erre a vizsgatípusra specializálódtak.

Választék persze így is van bőven – a NYAK nyilvántartása szerint kétnyelvű, honosítást nem igénylő általános nyelvvizsgát összesen nyolc, míg egynyelvű, általános vizsgát tizennégy nyelvvizsgaközpontban lehet tenni, a legnépszerűbbek közé továbbra is az Euroexam, az ELTE Origó vagy például a BME-nyelvvizsga tartozik.

(eduline)

FOTÓ: MTI/Marjai János

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr4114300361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása