ÓRIÁSI DUMA A MELEG SZOBÁBÓL! Ne tüzelj hulladékkal, például gumicsizmával!
2018. szeptember 14. írta: BoldogÉ

ÓRIÁSI DUMA A MELEG SZOBÁBÓL! Ne tüzelj hulladékkal, például gumicsizmával!

kemeny.jpg

Hulladékégetés-elleni kampányt indít a Katasztrófavédelem és az NHKV Zrt., amiben felhívják a hulladékégetés veszélyeire és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára a figyelmet.

Mielőtt azzal vádolnának bennünket, hogy a rossz gyakorlatok elfogadására, vagy akár csak a megértésére szeretnénk Önöket kérni, inkább nézzünk a probléma mélyére.

Tovább gondolhatjuk a témát  a "szociális tűzifa" és a légszennyezés oldaláról megközelítve. A frissen vágott és beszerzett tűzifa nedves, nincs akkora hőértéke és borzasztóan füstöl. Tudjuk, nincs sokaknak pénze tavasszal vagy nyáron megvenni a télire szánt tűzifát. Sőt, vannak akik mindennel fűtenek, ami csak éghető, mert ugye olyan kis pénzből gazdálkodnak. Sajnos ez rövidtávon tönkreteszi a tüzelőberendezés tűzterét és a kéményt, hosszútávon meg az egészséget és a környezetet.

Egyik olvasónk azt mondja, hogy ha elmegyünk Felsőgalla felé az esti begyújtáskor  látni fogjuk, ahogy füstbe borul a táj és érezni fogjuk, hogy vegyi anyagok szaga csavargatja az orrunkat. A szociális hátrányban élőknek például megoldás lehetne, mondja olvasónk, ha pénzsegély helyett töltenének havonta a feltöltős villanyórájukra egy összeget és villanyfűtésre köteleznék őket. Vagy úgy kaphatnának csak tűzifát (Nem pénzt!), ha vállalják, hogy nem tüzelnek szeméttel. Ezeken a részeken persze akkor ki kell rakni hulladékgyűjtőket is, amelyben elhelyezhetnék a háztartási hulladékukat.

Az persze elég necces, szerintünk, hogy valakit villanyfűtésre kötelezzenek a hatóságok, ráadásul rengeteg jogszabályi buktatója lehet, viszont az is tény, hogy bizonyos részeken egyre többen fűtenek azzal, amit csak találnak, ami éppen van. Erre mindenképpen kellene megoldást találni.

Egy évvel ezelőtt a JÖN Alapítvány, a Füst-Öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ! téli kampányával hívta fel a figyelmet a lakosság számára, hogy ne égessenek otthon hulladékot. Sok esetben azt tapasztalták, hogy szegény és jómódú lakosság is rádobja a gumicsizmát a tűzre és ezzel komolyan veszélyeztetve saját és környezete egészségét.

A katasztrófavédők azért döntöttek a “Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!” elnevezésű tájékoztató kampány elindításáról, mert az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a kéménytüzek, illetve az ebből eredő lakástüzek.

A kéményseprők, ellenőrzések során, felhívják a figyelmet arra, hogy a hulladékégetés nyomán a kémény falára lerakódó koromréteg kéménytűzhöz, illetve lakástűzhöz vezethet. Az áprilisig tartó kampány keretében ezer füstérzékelőt is eljuttatnak a leginkább rászoruló családok részére.

Nekünk már csak az a kérdésünk, ha a megfagyás és a gumicsizma égetés között lehet választani, vajon hányan választják a megfagyást?

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr5614239949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása