Különleges konyhakertje, mesés veteményese van? Pályázzon a legszebb konyhakert címre
2018. április 18. írta: Cseri Pali

Különleges konyhakertje, mesés veteményese van? Pályázzon a legszebb konyhakert címre

konyhakert.jpg

Idén is meghirdeti a „legszebb konyhakertek” programot a mosonmagyaróvári önkormányzat, amire várják a helyi kertművelők jelentkezését.

Az országos kezdeményezéshez csatlakozva idén is meghirdeti Mosonmagyaróvár a versenyt. „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” nevében ugyan verseny, ám valójában nem vetélkedésre, hanem alkotásra buzdít. Elsősorban nem különleges látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket. Éppen ezért könnyen teljesíthető kívánalmakat fogalmaztak meg a kiírásban. A programmal arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy saját, rokonai vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki és termesszen maga, családja számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt.

Nevezni ezúttal is több kategóriában lehet, így erkélyen kialakított kiskerttel, zöldséges, vagy gyümölcsös zártkerttel, mini kerttel (10 és 50 négyzetméter között), 50 négyzetméter fölötti kerttel, illetve közösségek, csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertekkel.

Az elvárások és egyben a bírálat szempontjai között szerepel egyebek mellett, hogy a kertben legalább öt (az erkélyen/balkonon öt edényben elhelyezett, három fajta ) különböző konyhakerti növény termesztése történjen. A növények megválasztása szabadon lehetséges, mindenki igényének megfelelően. Fontos, hogy a megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes és hasznos, valamint a megtermelt zöldségek, gyümölcsök minősége is megfelelő legyen. Vegyszerhasználat esetén kötelező a naprakészen, szabályosan vezetett permetezési napló. Előnyt élvez továbbá a komposztálás, öko-bio módszerek alkalmazása, öntözésnél az esővíz használata, madárbarát kert kialakítása, valamint ha a kertet több generáció műveli.

Az év témája ezúttal a termőföld, a talaj védelme a Riolittufa támogatásával.

Külön előnyt jelent, ha a kertművelők minél több talajkímélő művelési, védekezési vízgazdálkodási, illetve egyéb saját talajvédelmi módszert alkalmaznak, a tápanyag utánpótlás szerves, természetes talajjavító anyagokkal (például Riolittufával, komposzttal) valósul meg

A kerteket a zsűri a verseny során két alkalommal tekinti meg június elejétől augusztus közepéig. Kategóriánként az első három helyezettet díjazzák, indokolt esetben különdíjakat is odaítélnek. A „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre minden kategória első helyezettje lesz jogosult a helyi zsűri ajánlása alapján.

Jelentkezni június 15-ig lehet. Az ehhez szükséges jelentkezési lap beszerezhető a polgármesteri hivatalban, illetve az önkormányzat mosoni irodájában, valamint itt letölthető.

(mosonvarmegye)

 

A fotó illusztráció

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr9913847066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása