Jönnek a robotok, elveszik a munkánkat?
2018. január 07. írta: BoldogÉ

Jönnek a robotok, elveszik a munkánkat?

robotok-flickr-com.jpg

Itthon féljünk ettől?

Míg a világ fejlettebb országaiban egyre jobban félnek attól, hogy a robotizáció következtében milliók veszíthetik el a munkájukat, Svédországban inkább elfogadják, hogy ez történik, és történni fog, és a lehető leghiggadtabban készülnek rá. Nemcsak a közgazdászok állítják, hogy nincs mitől tartani, egy átlagos svéd bányász is úgy látja, az automatizáció nemhogy nem teszi tönkre a jövőjét, hanem inkább segíti a munkáját.

New York Times cikkében egy régi, a Boliden vállalat tulajdonában lévő ércbánya 800 méter mélyen kialakított vezérlőtermében a 35 éves Mika Persson beszél arról, hogy ahogy a legtöbb svéd munkavállaló, úgy ő is inkább örül az automatizációnak, mintsem tartana tőle. Nem félti a munkáját, a saját szemével látja, hogy nagyon is szükség van rá, ő irányítja ugyanis a kotrógépet, mely helyette bányássza ki az ezüstöt, a cinket és az ólmot. Ha ő maga lenne odalent, port, és káros anyagokat lélegezne be. Ehelyett egy kényelmes irodában ül, és monitoron figyeli a gépet, melyet joystick segítségével irányít.

Tisztában van vele, hogy a robotok egyre fontosabb szerepet töltenek be a munkaerőpiacon - a Boliden egyik bányájában már önvezető járműveket tesztelnek, melyek idővel átveszik a teherautósofőrök szerepét. Persson azonban biztosra veszi, hogy mindig szükség lesz az emberekre is, akik a gépeket irányítják, és hisz a svéd gazdasági modellben is

„Nem igazán aggódom” - mondja.

„Annyi munka van ebben a bányában, hogy ha el is veszíted az állásodat, találsz itt magadnak másikat.”

Nyilván nem véletlenül ilyen higgadt és derűlátó a bányász, Svédországban, és általában az északi államokban sokkal erősebbek a szakszervezetek, mint más fejlett országokban, és a kormány is jóval bőkezűbb, mint Európa más, gazdaságilag erős országaiban vagy az Egyesült Államokban. Nem mellékes az a bizalmi viszony sem, mely a munkaadók és a munkavállalók között van, nemcsak ebben a bányában, hanem általában az egész régióban. A munkaügyi és integrációs miniszter, Ylva Johansson szerint, ha megkérdezünk egy svéd szakszervezeti vezetőt, fél-e az új technológiától, azt fogja felelni, hogy nem, a régi technológiától tart inkább. Azt mondta, hogy

„Ha eltűnik egy szakma, a munkavállalókat átképezzük. Állásokat nem védünk. A dolgozókat védjük”-írja a 444.hu.

Igen Magyarországon is egyre nagyobb a para a robotizációval kapcsolatban, annak ellenére, hogy az összeszerelő üzemekben dolgozók nem nagyon tapasztalják a robotok irányába történő hatalmas elmozdulást. A betanított munkás még mindig olcsóbb, és valószínűleg  ez a tapasztalat még pár évig így is fog maradni.

Ezért is nagyon nehéz megmondani, szerintem, hogyan fog alakulni a jövő, és tényleg kell-e tartanunk a robotoktól.  Ráadásul nálunk a szakszervezetek, mintha most kezdenének magukra találni, de még hosszú évekre lesz szükség ahhoz, hogy visszanyerjék a dolgozók bizalmát, amit a rendszerváltás óta bizony elveszettek. Azt a felfogást, mindenképpen átvehetnénk, bármi is történjen, hogy nem az állásokat védjük, hanem a dolgozókat. Na, ez tényleg a jövőbe vezet.

Amit azért mindenki elfelejt, amikor az átképzésekről van szó, az az emberi tényező. Közgazdászok és politikusok nagyon könnyen kimondják, hogy ha megszűnik valakinek az állása, majd átképezzük. De azért nem olyan könnyű megtenni, ezt mindenki tudja, aki a gyakorlatban is benne van, nemcsak a stúdióból osztja az észt. Mert van, aki érzelmileg is kötődik a munkájához, vagy éppen nem biztos, hogy könnyen át lehet képezni, mondjuk az életkora miatt.

- Cs.P. -

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr213556703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása