Mennyire telefonfüggőek Önök Mosonmagyaróváron? Ki akarnak kigyógyulni belőle?
2017. december 27. írta: BoldogÉ

Mennyire telefonfüggőek Önök Mosonmagyaróváron? Ki akarnak kigyógyulni belőle?

telefonfuggo-pcworld-hu.jpg

Kezdjünk rögtön egy brit piackutatás számadatával, mely szerint az átlag okostelefon használó 221-szer néz rá a telefonjára naponta.. Rémisztően hangzik! Sokan szeretnénk több időt tölteni telefon nélkül, messze a képernyőtől, de egyáltalán nem olyan könnyű, mint elsőre tűnik.

Az alábbi tippek reméljük, segítenek azoknak is, akik telefonnal a kezükben kelnek és fekszenek, de szeretnének ezen változtatni.

  1. Tekintsük függőségnek - Segíthet, ha már rögtön az elején szembe nézünk a ténnyel: függővé váltunk. Alig várjuk, hogy ránézhessünk a „hírekre”, megtudjuk kivel mi történt, mi zajlik a nagyvilágban. Szeretjük, hogy a telefon eltereli a figyelmünket a munkáról, gondokról stb.,
  2. Számoljunk - A változás első lépése a tudatosság. Figyeljük a napi telefonhasználatunkat: húzzunk strigulát a határidőnaplónkba (ha még van...) valahányszor ránézünk a telefonra, és a nap végén adjuk össze a vonalakat. Lehet, hogy csak tíz percet töltöttünk adott alkalommal a képernyőt bámulva, de utána fél órába telik visszanyerni a koncentrációnkat!
  3. Kapcsoljuk ki az értesítéseket - Minden, ami csörög, pittyeg, vagy villog, elvonja a figyelmet – nem csak a miénket, a körülöttünk lévőkét is. Az új információt hajlamosak vagyunk prioritásként kezelni, biztos valami fontos, gondoljuk, és nehezen tudjuk visszafogni a kíváncsiságunkat. Hogy ettől megszabaduljunk, vegyük le a hangot/fényjelzést a telefonról és csak néha-néha nézzünk rá.
  4. Offline az új luxus - Hogy leszokjunk az állandó telefonellenőrzésről, kezdjük el felosztani a napunkat elérhető (online) és nem elérhető (offline) napszakokra. Jelöljünk ki egy offline időszakot, és tudassuk mindenkivel, hogy akkor nem leszünk elérhetőek. Mindenki gyorsan hozzá fog szokni, szerencsére mi is.
  5. Időről időre hagyjuk otthon a telefont - A gond nem a technológiával van, hanem azzal, hogy hogyan használjuk. Minél messzebb vagyunk a csábítástól, annál könnyebben tudjuk tartani magunkat a telefonmentes életre vonatkozó elképzeléseinkhez. Ha elmegyünk edzésre, sétálni, bevásárolni, szabaduljunk meg a kísértéstől és hagyjuk otthon a telefont.
  6. Vegyünk egy hagyományos ébresztőórát - Az is ismert tény, hogy a lefekvés előtti  telefonozás és tabletezés kialvatlanná tesz, mert a képernyő fénye éberen tartja az agyunkat, nem tudunk ráhangolódni a pihenésre, és a gép kikapcsolása után elég hosszú időre van szükségünk, amíg álomba merülünk. Ne vigyünk telefont és tabletet a hálószobába! Szerezzünk be inkább egy hagyományos ébresztőórát.
  7. A társaság fontosabb, mint a közösségi média - Ha a társasági életet közösségi médiával helyettesítjük, nagyobb eséllyel esünk depresszióba. Ugyan a Facebook segíthet a barátságokat hosszabb ideig fenntartani azzal, hogy jóval gyakrabban „látjuk egymást”, mint az a való életben sikerülne, de ha sosincs személyes találkozás, ezek a barátságok is ugyanannyit érnek idővel, mintha távoli ismerősbe futnánk.
  8. Nyaraljunk tech nélkül - Sok tanulmányban olvashatunk róla, de valószínű saját tapasztalatból is tudjuk, hogy a technológia-mentes nyaralás pihentetőbb.. De hogy az informatikai és telekommunikációs szektorban dolgozók közül is sokan kütyük nélkül nyaralnak, az mindent elárul!
  9. Mozgás közben nincs telefonozás - Alapszabály: mozgás közben nincs képernyő (legyen az biciklizés, séta, motorozás, autózás), ami két okból is hasznos: egyrészt több idő marad gondolkodni, másrészt csökken a balesetek veszélye.
  10. Karácsonykor mindenkitől kérjük el a telefont! Tegyünk egy erre a célra kialakított/feliratozott dobozt az előszobába, vagy egy polcra, és abba gyűjtsük a lehalkított mobilokat.

Ha szeretne még hasonló jó tanácsokat, akkor olvassa el a kislabnyom cikkét!

címlap: pcworld.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr4413526529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása