MOSONMAGYARÓVÁRON IS POLOSKA-APOKALIPSZIS! Hogyan védekezzünk a büdös bogarak ellen?
2018. október 08. írta: Cseri Pali

MOSONMAGYARÓVÁRON IS POLOSKA-APOKALIPSZIS! Hogyan védekezzünk a büdös bogarak ellen?

poloskakartevoill-906x600.jpg

Komolyan mondom, poloska apokalipszis készülődik. Eddig nem nagyon foglalkoztam a dologgal, láttam én, hogy itt vannak meg minden, néha ki is raktam egyet-kettőt a lakásból de semmi különös. Aztán tegnap kimentem az erkélyre kicsit relaxálni, és virágcserépben, a  szék gyanánt lerakott dizájnos raklapok között, mögött és az erkélyt beborító nád repedéseiben megbújva rengeteg rovart találtam. Biztosan eltüntettem vagy 50-60 darabot kintről. De pár perc múlva már láttam, hogy jönnek megint.

Az okosok azt mondják, hogy a poloskának nincs természetes ellensége, nincsen ellene tuti rovarölő szer.

A rovarölő szeres védekezés leghatékonyabb eszközei a  széles hatásspektrumú rovarirtók, amelyek környezetvédelmi okokból nem a legnépszerűbbek, bár hatékonyak a márványospoloska ellen. A piretroidokat tartalmazó termékek idegmérgek, gyorsan hatnak, gyakorlatilag letaglózzák a poloskaállományt – és egyúttal szinte minden egyéb arra tévedő és a növényen mászkáló káros vagy hasznos ízeltlábút is.

Hosszan tartó hatást azonban ne várjunk tőlük. Erre a hatóanyagcsoportra a viszonylag gyors lebomlás jellemző – amely egyébként a termést fogyasztó ember szempontjából nem utolsó szempont –, így a rovarok néhány nap vagy hét múlva ismét zavartalanul károsítják a termést.

Sokan már csak elvi okokból is kerülik a növényvédő szereket, azonban számukra is kínálkoznak lehetőségek. Ha egy kisebb területet, például egy ágyásnyi vagy néhány tő zöldségfélét akarunk védeni, még a nyár első felében borítsunk olyan sűrű szövésű hálót az ágyásokra, amelyen a poloska nem fér át – a szakboltokban erre vonatkozóan is megkapjuk a megfelelő segítséget- írja a 24.hu.

De vannak olyanok is, akik az ecet- szódabikarbóna-víz megfelelő arányával készülő “csodaszerben” hisznek: langyos víz a kézi permetezőbe, egy teáskanál szódabikarbóna, egy fél kávéskanál ecet, aztán lefújni az ajtókat, különböző nyílászárókat, virágcserepeket.

Ma ki is próbálom, megmondom, bejött-e.

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr114288669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása