SZÍVJÁTOK ÓVÁRI DOHÁNYOSOK! Megint jobban hízik tőletek az államkassza!
2018. szeptember 10. írta: BoldogÉ

SZÍVJÁTOK ÓVÁRI DOHÁNYOSOK! Megint jobban hízik tőletek az államkassza!

cigi-napi-hu.jpg

A kormány szeptemberben elkezdte emelni a cigaretta jövedéki adóját, hogy megfeleljen az uniós minimumkövetelményeknek.

A jelenleg ismert legmagasabb, 2019 júliusa után alkalmazott szint azonban még közel nem lesz elég erre, vagyis komoly drágulással kell számolni. A kormány emellett szintén növeli a cigaretta fő helyetessítő termékének, a finomra vágott dohánynak az adóját is, holott ez bőven megfelel az uniós szabályoknak.

Most szeptemberben a cigaretta jövedéki adója ezer szálanként 17 200 forint, plusz a kiskereskedelmi eladási ár 24,5 százaléka (minimum 30 200 forint) lett. Korábban 16 200 forint plusz 25 százalék és minimum 29 200 forint volt az adó szintje.

Az emelésre azért volt szükség, mert Magyarország van a legtávolabb attól, hogy megfeleljen az Európai Unió jövedéki adóra vonatkozó kritériumainak. Sőt, azok az országok amelyek a legfrissebb statisztika szerint nem érik el a minimumszintet, csak néhány tized százalékponttal vannak lemaradva, szemben a magyar 5,5 százalékponttal, amelynek feltornászása komoly feladat lesz.
A szabály ugyanis úgy szól, hogy a jövedéki adó szintje érje a súlyozott kiskereskedelmi ár 60 százalékát, vagy legyen legalább 115 euró (37 700 forint) ezer szálanként.

Miből épül fel a cigaretta ára?

Magyarországon idén az első félév végén 55 936 forint volt a cigaretta súlyozott átlagára ezer szálanként. Ebből 16 200 forintot tett ki a fix jövedékiadó-rész és 13 984-et a százalékos. Ez összesen 30 184 forint. A gyártó, szállító és a kereskedő 13 860 forinton osztoztak, míg az áfa 11 892 forint volt. (Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezt a számítást az Európai Bizottság 311 forintos euróárfolyammal kalkulálta).

Ez egy dobozra vetítve azt jelenti, hogy az átlagos 1119 forintos árból közel 604 forint a jövedéki adó, ami alig 54 százalék. Ezt kellett volna feltornázni 60-ig 2017 végére. Ez nem sikerült, de a kormány valamilyen megállapodást köthetett az unióval, aminek köszönhetően a drágulást hosszabb időre elnyújtják. Hogy pontosan miben maradt a kormány és az EU azt megkérdezte a portál, a Pénzügyminisztériumtól és az Európai Bizottságtól is.

Cikkünk megjelenéséig csak utóbbi válaszolt, de csupán annyit, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a magyar kormánnyal.

(napi)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr214232391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása