ÓVÁRI AUTÓSOK, ERRŐL SENKI SEM SZÓLT MÉG! Ha  újszerű autódat megtörik, kérhetsz a biztosítótól értékcsökkenési kártérítést
2018. július 07. írta: BoldogÉ

ÓVÁRI AUTÓSOK, ERRŐL SENKI SEM SZÓLT MÉG! Ha  újszerű autódat megtörik, kérhetsz a biztosítótól értékcsökkenési kártérítést

karambol-bpiautosok-hu.jpg

Fontos dolog ez és nagyon sokan nem tudják, ezért nem is kérik, pedig sok esetben nem kis összegekről van szó.

Kizárólag kötelező felelősségbiztosítás terhére kérhető. Tehát ha kárt okoznak neked az autódban, akkor a károkozó biztosítója felé nyújtható be.

Az értékcsökkenés megállapítása a károkozó biztosítójának a hatásköre és neked, mint károsultnak kell jelezned például “Értékcsökkenés iránti kárigény benyújtása címen.”

A biztosítók erre külön nem hívják fel a figyelmet, többnyire nincs rá formanyomtatványuk sem.

Fontos, hogy ez az összeg nagyon sok tényezőtől függ és hogy tipikusan azokra az autókra adnak valószínűsíthetően, ahol kárelőzmény nincs, 3-4 éves kornál fiatalabb autó, a futásteljesítmény nem haladja meg az 50-60 ezer kilométert.

Az értékcsökkenés mértékét a biztosító számítja ki egy igazságügyi szakértő által készített számítástechnikai program segítségével. A biztosító kárszakértője általában százalékos mértéket számol ki, és ezt összegszerűsíti a javítási költség bevonásával. Nincs azonban jogszabályban rögzített előírás ennek a mértéknek a meghatározására.

Ellenőriztessük szakemberrel a mértéket!

Sajnos a legtöbb esetben ez a számítás nincs arányban a valós, vagy vélt piaci értékvesztéssel, azaz azzal, hogy a balesetet követően mennyivel keesebbért lehet majd a gépjárművet eladni.

Mivel az értékcsökkenés megállapítása függ a javítástól, így a javítás összegét számlával, vagy javítási árkalkulációval, költségvetéssel kell (célszerű) igazolni. Amennyiben a biztosító helyt ad az értékcsökkenés iránti igénynek, vagy netán elutasítaná azt, akkor érdemes az értékcsökkenés jogosságát megvizsgáltatni, vagy a kifizetés mértékét ellenőrizni, mely szerviz, vagy gépjármű szakértő bevonásával történhet.  – olvasható a das.hu honlapján.

(bpiautósok)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr5014098989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása