A HATÓSÁG KÖZLEMÉNYE: szerintük nincs egészségkárosító hatása a felfüggesztett vérnyomáscsökkentőknek!
2018. július 03. írta: ArsBoni

A HATÓSÁG KÖZLEMÉNYE: szerintük nincs egészségkárosító hatása a felfüggesztett vérnyomáscsökkentőknek!

alacsony-vernyomas-980x550.jpg

Mint arról már néhány nappal ezelőtt hírt adtunk, az OGYÉI június 29-i hatállyal felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását.

Ezt az érintett kezelés alatt állók úgy értelmezték, hogy a tablettákat visszaveszik a patikák, ez azonban nincs így, mivel csak felfüggesztésre kerültek és nem visszahívásra.

Riadalmat okozott a vérnyomáscsökkentők vizsgálata. Egy kínai gyártó alapanyaga miatt felfüggesztették 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását, de nem vonták vissza a már a betegeknél lévő gyógyszereket.

A gyógyszerészek beszámolói szerint kisebb pánikot keltett a patikákban a gyógyszerhatóság pénteki intézkedése. A közleményben csak az állt, hogy vizsgálják az alapanyag esetleges minőségi problémáját, arról nem tettek említést, hogy milyen veszélyt hordoz, meddig tart a vizsgálat, és mit tegyen az ilyen gyógyszerrel rendelkező.  

Sok érintett úgy értelmezte a helyzetet – és ez okozott feszültséget a gyógyszertárakban –, hogy a jelzett gyógyszereket visszaválthatja.

A gyógyszerészek arról beszéltek, hogy sokan visszahozták a valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőjüket, de miután a hatóság nem visszahívta, csak felfüggesztette egyes gyártási tételek forgalmazását – nem vehették vissza azokat. Az érintettek pedig nem értették, hogy mi a különbség a két intézkedés között. Mint ahogyan a betegek érdeklődésére a tárákban állók azt is csak valószínűsíteni tudták, hogy a feltételezett gyártási hiba nem befolyásolja a gyógyszer hatékonyságát.

A 27 szóban forgó terméket bár különböző gyárak állítják elő, de valamennyi ugyanabból a kínai forrásból vásárolja hozzá az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát.

E jelzésre először a cseh és lengyel hatóság lépett, majd a hazai is felfüggesztette – a helyzet tisztázásáig – az érintett termékek forgalmát.

Jelen helyzetben az javasolható, hogy akinek megrendült a bizalma a már kiváltott gyógyszerében az keresse fel háziorvosát és vele konzultáljon az esetleges váltásról.

Ugyanakkor nem áll olyan információ rendelkezésre, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be.

Ma már az OGYÉI honlapján olvasható közleményben is szerepel az az útmutatás, hogy akik az érintett gyógyszereket szedik "továbbra is folytathatják a terápiát."

(nepszava.hu)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr4114090963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása