A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezte versenyt kedden Szegeden tartották a Virág Cukrászdában.
A megmérettetésen negyven cukrász hetvenkét fagylaltját szakmai és közönség zsűri pontozta négy kategóriában.
Akadt a versenybe még más különlegesség is! Mutatjuk az arzenált!
A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja.
A tizenkét éve működő családi cukrászdában édesapjával és édesanyjával dolgozó Somogyi Renáta elnyerte a kézműves nívódíjat, és a fiatal szakember gesztenye vörösboros áfonyával fagylaltjának ítélték oda az I Love Szeged díjat is.
Az év fagylaltját a kézműves termékek közül választották, ezek természetes alapanyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek.
A második kategóriában induló cukrászdák, fagylaltozók már használhattak fagylaltbázist, illetve gyári önteteket. Ezek között a Balatonmáriafürdőn működő Florida fagyizó cukrászának kesudió datolyalekvárral fagylaltja kapta az aranyérmet.
Az alapanyaggyártók az első helyet az Aromitalia - Nectar Kft. homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral elnevezésű készítménye nyerte el.
Megválasztották az év "M" fagyiját is, a hozzáadott cukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes finomságok között a Ken Carpathia Kft. narancsos mandula fagylaltja lett a legjobb. A zsűri szerint ezek a termékek évről-évre egyre jobb minőségűek, már csak a szakavatott kóstolók tudják megmondani, hogy cukorpótlóval készültek.
A közönségdíjat a Jánoska cukrászda, Hunyadi gesztenyés fagylaltja kapta.-írja az
Kategóriák, versenyeredmények:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
Bazsalikomos málna – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely -
Gyenesdiás)
Ezüstérem:
Maracuja mandularopogóssal – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda –
Székesfehérvár)
Bronzérem:
Ribizlis-málnás csokisorbet – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
„II.” kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye
Arany:
Kesudió datolyalekvárral – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)
Ezüst:
Sós vanília ropogós tökmag pralinével – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó – Budapest)
Bronz:
Rebarbarás-epres philadelphia – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely -
Gyenesdiás)
C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Arany:
Homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral – Andok Tamás (Aromitalia –
NECTAR Kft. – Budaörs)
Ezüst:
Málnás-csokoládés muffin – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)
Bronz:
Gyömbéres citromos keksz – Mec3 Hungaria Kft. - Budapest
„M” kategória: hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylalt kategória.
Arany:
Narancsos mandula – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)
Ezüst:
Feketeribizlis forraltbor – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)
Bronz:
Málna – Rétfalvi Attila (König-Units Kft. – Budapest)
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely - Gyenesdiás)
Közönségdíjas:
Hunyadi gesztenyés – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
„I Love SZEGED” díjas fagylalt:
Gesztenye vörösboros áfonyával – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely - Gyenesdiás)
(fotó: Bringatanya-Fomogyi Fagylaltműhely)
Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com
Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!