Na még ilyet! Elítélték elsőfokon  milliós sikkasztásért a jelenlegi Mszp-s képviselőt Mosonmagyaróváron
2018. február 17. írta: Cseri Pali

Na még ilyet! Elítélték elsőfokon milliós sikkasztásért a jelenlegi Mszp-s képviselőt Mosonmagyaróváron

sikkasztas.jpg

A Mosonmagyaróvári Járásbíróság elsőfokú ítéletében társtettesként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt dr. K.T. I.r. vádlottat két év, végrehajtásában öt évi próbaidőre felfüggesztett, szabadságvesztésre, ötszázezer forint összegű pénzbüntetésre, a II.r. vádlottat pedig egy év hat hónap, végrehajtásában három évi próbaidőre felfüggesztett, szabadságvesztésre és háromszázezer forint összegű pénzbüntetésre ítélte. A bíróság ítéletével a vádlottakat kártérítés és a bűnügyi költség megfizetésére kötelezte, valamint rendelkezett a bűnjelekről is.

A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség 1 rendbelijelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével vádolta meg dr. K.T. I.r. terheltet és társát, mint társtetteseket.

A vádirati tényállás szerint a terheltek egymás tevékenységéről tudva, közösen, jövedelmüket és mindennapi életvitelüket vagyon elleni bűncselekmények útján egészítették ki, illetve tartották fenn, rendszeres haszonszerzésre törekedve egy elsősorban oktatási tevékenység folytatására és támogatására létrejött alapítványon keresztül, melynek az I.r. terhelt volt az elnöke. Az alapítvány által létrehozott közoktatási intézmény (szakközépiskola) igazgatója felváltva az I.r. és a II.r. terhelt volt, az intézmény bankszámlája felett 2009. február 25-től 2015. április 29-ig az I.r. és II.r. terheltek külön-külön, önállóan rendelkeztek. A terheltek 2010. szeptember 1-től 2015. április 15-ig terjedő időszakban egymás tevékenységéről tudva, közösen a központi költségvetési hozzájárulásból, a fenntartón keresztül a szakközépiskolának folyósított pénzeszközökből és egyéb bevételekből álló vagyon egy részét jogtalanul eltulajdonították, illetve azzal sajátjukként rendelkeztek oly módon, hogy olyan árukat és szolgáltatásokat vásároltak, illetve vettek igénybe a szakközépiskola nevében és pénzéből, amelyeket valójában saját vagyonuk gyarapítására, vagy személyes kiadásaikra használtak fel, illetve amelyekkel a kizárólagos érdekeltségi körükbe tartozó Bt. vagyona növekedett. A vádirat szerint a terheltek összességében 19.761.037 Ft-tal rendelkeztek sajátjukként vagy tulajdonítottak el a szakközépiskola rájuk bízott bankszámlájáról, mely bűncselekmény elkövetésében a II.r. terhelt az I.r. terhelttel 11.729.034 Ft erejéig vett részt. A szakközépiskolának okozott kárból 1.895.875 Ft-ot a terheltek megtérítettek.

A bíróság a vádirati tényállás minden vádpontját megalapozottnak találta és az ítélet indokolásában rámutatott arra, hogy az I.r. vádlott által létrehozott alapítvány, valamint a szakközépiskola is végig az I.r. vádlott vezetése vagy irányítása alatt működött. Az alapítvány alapító okiratban foglalt célja, hogy létrehozza a szakközépiskolát és oktatási, valamint oktatásszervezési tevékenységet folytasson. Az alapítvány az alapítványi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésérre jogosult, azonban a vádlottak ezt a jogszabályban meghatározott kört túllépték. A bíróság megállapította, hogy minden más célból felvett pénz az I.r. és II.r. vádlottak vagyonának gyarapítását és szükségleteik kielégítését szolgálta.

A bíróság e körben nem fogadta el a vádlottak azon védekezését, mely szerint adminisztrációs hiba történt, és a könyvelés, valamint a számviteli fegyelem szabatos értelmezéséből fakadt a szakközépiskolát ért kár. A bíróság a kártérítés mértékének meghatározásakor figyelemmel volt arra, hogy a vádlottak a kár összegéből már 1.895.875 Ft-ot megtérítettek a sértett részére.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan pedig enyhítésért fellebbeztek.

(bíróság)

Címlapfotó: kisalfold.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr9613677000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása