Mi lesz az óváriak osztrák családi pótlékával?
2018. január 12. írta: BoldogÉ

Mi lesz az óváriak osztrák családi pótlékával?

euro-worldbulletin-net.jpg

Az osztrák kormány úgy döntött, megnyirbálná az Ausztriában dolgozó szülők Magyarországon élő gyerekei után járó családi pótlékot.

„Ha Ausztriában fizetek járulékot, miért ne kaphatnám meg az osztrák családi pótlékot?” - teszik fel a kérdést a hvg.hu cikkében.

Egy Sopronban élő olvasójuk szerint, a legtöbben attól tartanak, hogy amikor az osztrákok a magyar és osztrák általános árszinvonal közötti különbséget veszik figyelembe, holott, a nyugati határnál élők jóval az átlag feletti árakkal élnek együtt.

Azt is hozzátették mások, miután akinek magyar lakcíme van és elveszítik a munkájukat, azt a magyar munkaügyi hivatalhoz küldik hiába dolgozott hoszú időn keresztül Ausztriában. A két ország által folyósított munkanélküli segély értéke között ég és föld a különbség.

Pontosan mit is vennének el?

Valójában arról lenne szó: most mindenki megkaphatja a teljes osztrák családi pótlékot, ha pedig elfogadják a kormány tervét, akkor ezt közelítik a juttatás magyar szintjéhez. Hogy pontosan mennyivel, arról egyelőre nincs döntés. Legfeljebb abba kapaszkodhatunk, hogy az osztrák kormány arról beszélt, 114 millió eurót spórolnának meg évente.

Persze ez ötlet, azt nem tudni, hogy az ötletet elfogadja-e az EU, vagy diszkriminációnak minősíti-e. A javaslat elhangzásakor az Európai Bizottság szóvivője diplomatikusan semmitmondóan kommentált: annyit mondott, majd ha elfogadják az indítványt, akkor megvizsgálják, megfelel-e az uniós szabályoknak.

Mennyi jár most?

Van miért aggódni, hiszen az osztrák családi pótlék nagyjából háromszorosa a magyarnak. Itthon általában 12 200 és 17 000 forintot folyósítanak, gyerekszám, a szülők státusza szerint, míg az osztrákoknál a legalacsonyabb támogatás kb. 35ezer forint, és bizonyos életkor után még emelkedik is egészen 44ezerig.

Mik a tervek Ausztriában?

  • Ha egyik szülőnek sincs Magyarországon bejelentett munkája, vállalkozása, és munkanélküli segélye sem, akkor most a teljes családi pótlékot az osztrákoktól kapják, a Magyar Államkincstárral nincs dolguk. Vagyis az új szabályozás után csakis az osztrák törvényeken múlik majd, mennyit kapnak
  • Ha akár csak az egyik szülő is Magyarországon dolgozik, itt van bejelentett vállalkozása, vagy a magyar államtól kap munkanélküli segélyt, netán nyugdíjat, akkor a magyar féltől megkapja a magyar családi pótlékot, az osztrák Államkincstár pedig az osztrák és a magyar családi pótlék közötti különbséget fizeti. Az ő esetükben csak ezt a különbözetet alakítja át az új osztrák szabályozás.

Jelen pillanatban 38 895 olyan gyerek van most, akiknek a lakcímük magyarországi, de a családi pótlékot Ausztria fizeti utánuk, ebből 25 ezren a mi megyénkből.

A nyugati határnál élők egyelőre nem fognak tömegesen itthon dolgozni, az a véleményük, családi pótlék esetlege csökkentés ide vagy oda, akkor is megéri Ausztriában dolgozniuk tovább.

Persze az ingázás sokba kerül, de a rezsi olcsóbb, mint Ausztriában, a bérek sokkal jobbak a határ túloldalán.Sokan ráadásul úgy vettek fel hitelt is, hogy ausztriai fizetéssel számoltak.

(hvg.hu)

címlap: worldbulletin.net

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr4813568219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása