MEGSZÍVTÁK A MOSONMAGYARÓVÁRI TÁRSASHÁZAK IS: Tőlük is megvonták a lakástakarék állami támogatását
2018. október 16. írta: Cseri Pali

MEGSZÍVTÁK A MOSONMAGYARÓVÁRI TÁRSASHÁZAK IS: Tőlük is megvonták a lakástakarék állami támogatását

tarsashaz.jpg

Ma gyorsan  eltörölte a lakástakarékok állami támogatását a parlament. Az első értelmezés szerint nem volt egyértelmű, hogy a társasházak esetében is eltörlik a támogatást, ma kiderült, hogy igen.

Az 1996 óta létező lakás-takarékpénztárakról szóló törvény azonban nem csak az egyéni takarékoskodóknak biztosított állami támogatást, hanem a felújítást tervező és arra spóroló társasházaknak. A most még érvényes jogszabály szerint a társasházak esetén az szintén 30 százalékos állami támogatás maximuma a lakások számától függ:

  • 108 ezer forint 2-4 lakásos épület esetén,
  • 144 ezer forint 5-30 lakásos épület esetén,
  • 180 ezer forint 31-60 lakásos épület esetén,
  • 216 ezer forint 61-120 lakásos épület esetén,
  • 252 ezer forint 121-180 lakásos épület esetén,
  • 288 ezer forint 181-240 lakásos épület esetén,
  • 324 ezer forint 241-nél több lakásos épület esetén.

A hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslatból viszont nem derül kit egyértelműen, hogy a társasházi lakástakarék-szerződéseknél mi várható. A Napi.hu pénzügyi blogjának, a Bukszának név nélkül nyilatkozó banki forrás azt mondta, hogy az első értelmezésük szerint az állami támogatás a társasházi konstrukcióknál is megszűnhet. A törvénymódosítás ugyanis nem teljesen egyértelmű, mert a következő szerepel benne: "A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításáról szóló 2018. évi ... törvény hatályba lépését követően kötött lakás-előtakarékossági szerződés esetében a lakáselőtakarékoskodót a 21. § szerinti állami támogatás nem illeti meg." A törvény 6. paragrafusa pedig a lakásszövetkezeteket és társasházakat is a 'lakás-előtakarékoskodók" közé sorolja, ugyanakkor a törvénymódosítás a 21. paragrafus szerinti állami támogatást szünteti meg, de a társasházak állami támogatása a 22. paragrafusban van részletesen felsorolva. A törvénymódosító javaslat akkor lenne teljesen egyértelmű, ha a 21. és 22. paragrafus szerinti állami támogatást is megszüntetné, de a mostani változatban ez nincs benne.

A Napi.hu megkereste az állami támogatásokat a költségvetésen keresztül biztosító Pénzügyminisztériumot és a parlament gazdasági bizottságát, amely a törvényjavaslatról már tárgyalt és kerestük Bánki Erik fideszes képviselőt is, aki a javaslatot benyújtotta. Arról érdeklődtünk, ha a módosító javaslat hatályba lép a jelenlegi formájában, akkor a társasházi lakás-takarékpénztári szerződéseknél is megszűnik-e az állami támogatás. Kedden délután kiderült, hogy a valamennyi lakástakarék-szerződésnél megszűnik az állami támogatás, így a társasházi lakástakarék-szerződéseknél is.

(napi)

 

Fotó: mti

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr9214305449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.