ROSSZ HÍR, ÚJABB BŐRT NYÚZNAK LE RÓLUNK! Háromszorosára emelkedik a késedelmi pótlék
2018. június 26. írta: Cseri Pali

ROSSZ HÍR, ÚJABB BŐRT NYÚZNAK LE RÓLUNK! Háromszorosára emelkedik a késedelmi pótlék

kesedelmi-potlek-adomagus-hu.jpg

A nyári adócsomag rendelkezése alapján 2019. január 1-től háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék.

Ez sokakat érinthet kellemetlenül, különösen a fizetési határidők betartásában nem túl jól teljesítő magyar kis és középvállalkozásokat.

A pótlékot késedelmes adófizetés után számolja fel az adóhatóság, a mértéke pedig a hatályos törvények szerint a jegybanki alapkamat kétszerese, azaz jelenleg 1,8 százalék.

A parlament előtt lévő tervezet alapján azonban a pótlék január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9% lenne (feltéve, hogy a jegybank addig nem emel alapkamatot).

Ugyan egyelőre még csak egy tervezetről beszélünk, a módosítás sokakat érinthet kellemetlenül.

A késedelmes fizetések egyik meghatározó oka a forráshiány, így pedig az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő cégek január 1-től közel 3-szor nagyobb büntetésre számíthatnak majd.

Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napjától, a költségvetési támogatásnak az esedékesség előtt történő igénybevétele esetén pedig az esedékesség napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni.

Nem kell késedelmi pótlékot fizetni arra az időszakra, ha az adózó a késedelmét igazolta. Ám az igazolásnak csak akkor van helye, ha a késedelmet elháríthatatlan külső ok idézte elő.

(napi.hu)

 

kép: adomagus.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr4114075075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása