Ilyet nem látott még! Brutális méretű betontömb tároló Dunakilitinél
2018. január 02. írta: BoldogÉ

Ilyet nem látott még! Brutális méretű betontömb tároló Dunakilitinél

betonkockak-greenfo-hu.jpg

Vajon kinek hiányzik 20-25 éve 300-500 millió forintnyi betontuskó?

Közismert, hogy a csehszlovák vízügyi szakemberek a Dunát 1992. október 23 és 26 között terelték el Dunacsúnynál. A Duna Kör vezetőinek akkori hibás helyzetelemzését (a C variáns, a Duna egyoldalú elterelése csak „papírtigris”) a gátépítő lobbi képviselői azóta is fegyverként használják fel a Duna Körhöz nem köthető jelenlegi környezetvédőkkel szemben, mélyen hallgatva azokról a korabeli híradásokról, hogy a Duna elterelésében aktívan részt vettek egyes hazai vízügyi szakemberek is, és, hogy a Duna eltereléséhez használt egy köbméteres betonkockák nem kis részét Magyarországról szállították Dunacsúnyra a Duna eltereléséhez.

dunakiliti-betonkockakterkep-dunacharta.jpg

A Dunacharta tagjai 2017 őszén a dunakiliti fenékküszöb alatti Duna-szakaszon tartottak bejárást, ahol a duzzasztó és a fenékküszöb közötti sziget alsó csücskéhez közel 2 óriás betontömb tárolót találtak - lásd a térképen a piros ellipszist.

A tároló a Google térképén is jól kivehető. A térképről megbecsülhető, hogy a két, egymás közelében lévő területen több mint 5 ezer négyzetméteren tárolják a betontömböket, és mivel 2 sorban deponálták a kockákat, több mint 10 ezer darab betonkockát tárolnak itt diszkréten, a nyilvánosságot kerülve. A horoggal ellátott betonkocka mezők megdöbbentő látvány a tájban.

A zöld szervezet sem tudja, mi célból tartják fenn ezt a betontemetőt. A betontömbök jó állapotban vannak, de a felületükből egyértelmű, hogy nem mostanában készítették őket, elképzelhető, hogy a Duna eltereléséhez lettek legyártva. Valószínűleg többet készítettek a kelleténél, és ennyi megmaradt. Biztosra vehetjük, nem az akkori Csehszlovákiából szállították ide, hanem hazai gyártásúak, és abban is biztosak lehetünk, hogy ha innen szállították őket a dunacsúnyi eltereléshez, akkor azt magyar segédlettel tették.

Az is kérdéses, hogy leltárban vannak-e még, vagy az elmúlt több mint 20 évben amortizáció címén nullára leírták az egész tételt, azaz papíron nem léteznek, viszont egy esetleges felhasználás esetén mintegy 300-500 millió forint értéket lehetne mobilizálni belőlük.

(greenfo)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr3313543773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.