Hogy biztonságos legyen a szilveszter: pont 17 tipp jár!
2017. december 30. írta: BoldogÉ

Hogy biztonságos legyen a szilveszter: pont 17 tipp jár!

Legfontosabb, hogy a polgárok pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásárolhatnak.

A legális forgalmazási helyeken hivataolsan, szakképzett pirotechnikusnak kell dolgoznia, aki felvilágosítást is adhat a termék használatáról.

Általában a nagy forgalmú bevásárló központok, forgalmi csomópontok közelében engedélyeztek a rendőrkapitányságok év végi tárolást és forgalmazást, az ideiglenesen elhelyezett konténerekben.

A rendőrség a társszervekkel közös ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít az engedély nélkül forgalmazók kiszűrésére.

Néhány fontos információ és tanács a biztonságos évbúcsúztatáshoz:

Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

A tűzijátékok alkalmazása nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét; az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, továbbá nem sértheti a tűzvédelmi szabályokat. A magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a pirotechnikai termékeket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani.

És akkor lássuk a 17 tippet!

 1. Tűzijátékterméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!
 2. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
 3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
 4. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!
 5. Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót, vihargyufát, esetleg flambírozó (karamellizáló) pisztolyt.
 6. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású. Ezeket beltérben soha ne működtesse!
 7. Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
 8. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!
 9. A tűzijáték-rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson.
 10. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.
 11. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltókészülék – de minimum egy vödör víz –, hiszen az ördög sosem alszik!
 12. Tudatmódosító szer hatása alatt ne működtessen tűzijátéktermékeket!
 13. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!
 14. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!
 15. Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett.
 16. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!
 17. A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadon lévő állatokat!

Címlapfotó: police.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr7913533905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.