IJESZTŐ TREND: Egyre több a kiskorú cukorbeteg, fontos a megelőzés Mosonmagyaróváron is
2018. május 21. írta: Cseri Pali

IJESZTŐ TREND: Egyre több a kiskorú cukorbeteg, fontos a megelőzés Mosonmagyaróváron is

cukorbeteg-720x480.jpg

A Nemzetközi Diabetes Társasághoz csatlakozva iskolai programot indít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A felvilágosításra szükség van, hiszen az elmúlt években 15 százalékkal nőtt a 2-es típusú cukorbetegek száma Magyarországon, és a betegség a fiatal korosztály körében is egyre gyakrabban alakul ki - mondta az InfoRádiónak Soltész Erzsébet, az alapítvány diabetológusa.

Magyarországon 770 ezer regisztrált cukorbeteg van, tíz százalékuk 1-es típusú. 50 ezer körüli a kiskorú cukorbetegek száma, és ez a szám növekszik - mondta az InfoRádióban Soltész Erzsébet diabetológus.

"Aggasztó, hogy a gyermekek között is nő a 2-es típusú, korábban időskorinak titulált cukorbetegség aránya, ez összefügg a gyerekkori elhízással, mozgásszegény életmóddal, és a kedvezőtlen táplálkozási szokásokkal" - mondta az Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkatársa.A cukorbetegség jelei

Gyermekkorban az 1-es típusú cukorbetegség nagyon hirtelen kezdődik, napok, hetek, egy-két hónap alatt alakul ki - emelte ki Soltész Erzsébet.

"Fokozott szomjúságérzés és gyakori vizelés hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. Nagyon magas vércukorszint esetén akár rosszullét, ájulás is következhet" - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy ilyenkor nagyon gyorsan orvoshoz kell menni, ahol kórházi inzulinbeállítás következik, amit élethosszig tartó inzulinpótlás követ.

A magasabb vércukorszinthez sajnos hozzá lehet szokni, 2-es típusú cukorbetegség esetén az első időszakban még nem nagyon magas a vércukorszint, de szövődmények már elkezdhetnek kialakulni.

"Itt is a fokozott szomjúságérzés jellemző, illetve gyakori bőrfertőzések, gombás fertőzések.

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy évente egyszer ellenőriztesse a vércukorszintet, hiszen a magas vércukorszintet nem nagyon lehet érezni"- mondta az alapítvány munkatársa.

Iskolai oktatási program

Mint minden egészségügyi témánál, itt is nagyon fontos a megelőzés. A program kezdeményezi, hogy a gyermekek az iskolában is foglalkozzanak ezzel a betegséggel és az egészségtudatos életmóddal.

Öt iskolában szerveznek tematikus napokat, a felvilágosítás mellett szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető,

de a megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni edukációval és a helyes táplálkozási szokások, testmozgás bevezetésével. A program ősszel indul, és ha sikeres lesz, akkor szeretnék folytatni, hogy minél több gyerekhez, szülőhöz, és pedagógushoz jusson el ez az ismeretanyag.

(infostart)

 

A fotó illusztráció

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljmosonmagyarovaron@gmail.com

Követed már a Boldogulj Mosonmagyaróváron oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljmosonmagyarovaron.blog.hu/api/trackback/id/tr3513990034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása